Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Performance, σε κείμενο Ρενέ Ντεκάρτ

.

Πρώτος στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω

(Περφόρμανς από την Nova melancholia)


ΠΛΟΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

πρώτο μέρος: η εισαγωγή. ενατένιση. o άγγελος της μελαγχολίας του Dürer. το εργαστήρι της σκέψης. προβολή της εσωτερικής πραγματικότητας πάνω στην εξωτερική. επικάλυψη. ανάλυση του στοχασμού σε γεωμετρικά στερεά. γυμναστική προετοιμασία. το επικείμενο στοχαστικό άλμα. θα απλωθεί σαν νέα μελαγχολία πάνω στην ύλη των πραγμάτων. επικάλυψη. το πνεύμα θα θριαμβεύσει. επιτέλους τραγουδά. vincero. (όλα πάνω σε ευτελείς αλουμινένιες σκάλες. συχνότητες, ενισχυτές, ψευτό-Bauhaus κι Oskar Schlemmer. η εκδίκηση της ύλης. ένα θέατρο φτηνό.)

δεύτερο μέρος: το κυρίως μέρος. πρώτος στοχασμός: περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω. πολυφωνικός αγώνας για την ανατροπή των βεβαιοτήτων. για την εκτροπή του πνεύματος από τις πεπατημένες οδούς. αμφισβήτηση της ύλης. των αισθήσεων. των δοξασιών. κρίση αμφιβολίας του αληθούς / ψευδούς. του ξύπνου / ύπνου. του θεού / δαίμονος. η γέννηση της συνείδησης. ορθολογικές ωδίνες. (χωρίς χέρια, χωρίς σώμα, μέσα απ’ τα ερέβη ενός παμπόνηρου δαίμονα, θα βγω στο φως, με το πνεύμα μου γυμνό, σαν την αλήθεια θα λάμψω). κι όμως μονάχα ένα στόμα που μιλάει σ’ ένα μικρόφωνο, κι ένα κλειστό πιάνο σαν φέρετρο, και τα μηχανήματα που βουίζουν -

τρίτο μέρος: ο επίλογος. μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα. ο άνθρωπος χωρίς κεφάλι, το κορίτσι με τα τρία κεφάλια, τα πιο μακριά χέρια του κόσμου, ο Ιησούς Χριστός, ένα πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής. καρτεσιανή επίγευση. τραγούδια για το φόβο της ύλης από τους Nits, Juliette Greco, Laibach, Λένα Πλάτωνος.


Κείμενο: Ρενέ Ντεκάρτ (1641)

Μετάφραση: Ε. Βανταράκης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας

Σκηνικά-Κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου

Performer: Βίκυ Κυριακουλάκου

Live Sound: Τάσος Στάμου


Six D.O.G.S. Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα

Από 21 Μαρτίου έως 19 Απριλίου 2011

Δευτέρα-Τρίτη, ώρα έναρξης: 21:00, διάρκεια: 50’

είσοδος: 12 €, φοιτητικό: 10 €

Πρεμιέρα: Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011


Η ομάδα Nova Melancholía ιδρύθηκε το 2006 στην Αθήνα. Οι κώδικες του σωματικού θεάτρου και της εικαστικής περφόρμανς, η γλυπτική αντιμετώπιση του σώματος του ηθοποιού και η εμπλοκή κειμένων ξένων προς το θέατρο (Πεντζίκης, Μπένγιαμιν, Σκαρίμπας, Φρόυντ, Χειμωνάς, Φλωμπέρ), αποτελούν πυλώνες εργασίας της ομάδας. Στόχος είναι η δημιουργία θεαμάτων μέσω της αναζήτησης σύγχρονων τρόπων δραματουργίας και της χρήσης υβριδικών μορφών γραφής. Το αποτέλεσμα στοχεύει στη διανοητική διέγερση, τη συγκινησιακή φόρτιση και την αισθητική απόλαυση του θεατή. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη 2η Μπιενάλε Αθήνας, στο BΟΟΖΕ Cooperativa και στο BIOS. Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο Σύστημα Αθήνα 2008 και έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟ (2007-2008 και 2008-2009).


Nova Melancholia

http://www.myspace.com/nova_melancholia

(φωτό: Γ. Μάκκας)
.

2 σχόλια:

panoptis είπε...

ζήτω η νοβα μελαγχολια!!!!!!!

Despoina Chatzipavlidou είπε...

ζήτω η μελαγχολία μακριά από την μελαγχολία... ή πως μπορείς να ζεις μακριά από την μελαγχολία !!!