Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Σεμινάριο Contact Improvisation - «Διάλογος με το βάρος»

.

«Διάλογος με το βάρος»

Σεμινάριο Contact Improvisation
με την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Σάββατο και Κυριακή 1,2 Οκτωβρίου
Ώρες : 15.00 – 18.00
...

Η δύναμη της βαρύτητας κυριαρχεί πάνω σε κάθε τι που υπάρχει στη γη, στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο, πέρα και μακριά από εμάς αλλά και μέσα σε μας, στο σώμα. Από το ολοκληρωτικό άδειασμα του βάρους του μικρού παιδιού, όλο εμπιστοσύνη, στην αγκαλιά της μητέρας, το σύρσιμο, το κύλισμα, το μπουσούλημα, την όρθια στάση, το βάδισμα, το τρέξιμο, το άλμα, έως τις σχέσεις αγγίγματος, έλξης ή απώθησης - ιστορίες που ζουν καθημερινά τα ενήλικα σώματά μας, όλα μα όλα διαπερνώνται από την κυρίαρχη αίσθηση της βαρύτητας. Αυτή η κυρίαρχη αίσθηση είναι και η βάση του contact improvisation. Αλλά αυτή η αίσθηση του βάρους δεν προκύπτει κατά βάση μέσα από μια νοητική διαδικασία και όπως γράφει ο Daniel Lepkoff «Αυτή η προτεραιότητα στην σωματική εμπειρία, κατά πρώτον, και κατά δεύτερον, στην διαδικασία της γνώσης, είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ του contact improvisation και των άλλων προσεγγίσεων του χορού.”, και συνεχίζει «Το να μάθεις contact improvisation σημαίνει να μάθεις να θέτεις την ερώτηση: Τι συμβαίνει, όταν εστιάζω την προσοχή μου στις αισθήσεις της βαρύτητας, στο έδαφος και στον παρτενέρ μου ; Η ερώτηση δεν απαντιέται από τον νου, η ερώτηση αυτή διατυπώνεται μέσα στο σώμα.»

Στο σεμινάριο θα δοθεί χρόνος για σταδιακή χαλάρωση, βιωματική ανάπτυξη της κίνησης μέσα από την αίσθηση του βάρους, δυνατότητες κίνησης στον χώρο, σταδιακή προσέγγιση των άλλων σωμάτων, εστίαση «στο τι μου είναι ευχάριστο και τι δυσάρεστο» ενώ κινούμε μόνος ή σε επαφή, δυνατότητες κίνησης ντουέτου, αναγνώριση τις επιλογής της παύσης, αναγνώριση και παιχνίδι με την διαφορετικότητα του άλλου.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και ιδανικό για όσους τώρα ξεκινούν ή θέλουν να έχουν μια εμπειρία στο contact improvisation.
...
Τι είναι το contact improvisation; Πρόκειται για μια τεχνική που αναπτύχθηκε για να μπορούν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή, να κινούνται με ροή; Ή πρόκειται για έναν βιωματικό χορό ανάμεσα σε δυο παρτενέρ σε επαφή, ο οποίος απαιτεί εμπιστοσύνη και παράδοση; Το contact improvisation είναι απλά ο αυτοσχεδιαστικός χορός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται σε επαφή και παίζουν εξερευνώντας τις φυσικές δυνάμεις που ελέγχουν την κίνησή τους.

Τι προσφέρει το contact improvisation; Βιωματική γνώση του σώματος, ενδυνάμωση των βαθύτερων στιβάδων των μυϊκών ιστών, ευλυγισία, συνειδητοποίηση του χώρου και των σχέσεων που αναπτύσσονται με τους άλλους, ξύπνημα της δημιουργικότητας, άνοιγμα των αισθήσεων.
...

Βιογραφικό: Η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορεύτρια αυτοσχεδιασμού. Διδάσκει Contact improvisation από το 2005. Με την δουλειά της στοχεύει στην έκφραση της προσωπικής ελευθερίας, γειώνοντας - συνειδητά και χωρίς όρια - στο σώμα, κάθε άλλη ψυχική ή πνευματική παρόρμηση που προκύπτει κατά την δημιουργική διεργασία.
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην σχολή του Λ. Σταυράκου, και υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι του Άκη Δαβή. Ασκήθηκε στο σύγχρονο θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό από την Ρούλα Πατεράκη, και με την Μίρκα Γιεμεντζάκη μελέτησε την σχέση σώματος και φωνής.
Μαθήτευσε δίπλα στην Χριστίνα Κλεισιούνη πάνω σε τεχνικές release, συνειδητή κίνηση, αυτοσχεδιασμό και contact improvisation. Παρακολούθησε σεμινάρια των Daniel Lepkoff (C.I.), Nita Little (C.I.), Kitt Jonson (Αυτοσχεδιασμός), Andrew Harwood (C.I), Ka Rustler (B.M.C.), Prapto Sunyama (Συνειδητή Κίνηση), Baris Mihci (axis syllabus) κ.ά. Εκπαιδεύτηκε στην Authentic Movement (3ετές πρόγραμμα) από την Ελένη Λεβίδη.
Είναι μέλος της ομάδας «Nova Melancholia». Παραστάσεις των τελευταίων χρόνων είναι: «Κότες και ψύλλοι», «Εκτοπλάσματα», «Εκκρεμότητα», «Ωδές στον Πρίγγιπα», «Ο Νεκρός» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα. Επίσης συμμετείχε μαζί τους στο Φεστιβάλ Αθηνών 2009 με το «Habemus Papam» σε σκηνοθεσία Μανώλη Τσίπου.
Έχει συνεργαστεί με την ομάδα «Σημείο Μηδέν» στις παραστάσεις «Βόυτσεκ» (Θέατρο Άττις) και «Σωφρονιστική Αποικία» (Φεστιβάλ Αθηνών 2014) σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου
Έχει παίξει στην ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη "Κλέφτης ή η πραγματικότητα" όπου ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Β' γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2001.
Δημιουργεί παραστάσεις κινητικού αυτοσχεδιασμού και Αυθεντικής κίνησης με την ομάδα "3=4" και συνεργάστηκε ως χορεύτρια με την ομάδα «Έλιξ» σε παραστάσεις contact improvisation.
Χορογράφησε για το θέατρο "Εντροπία" την παράσταση "Cut project" σε Βερολίνο και Αθήνα (2009-2010) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος (ECF).
Μέσω της Μ.Κ.Ο του «Τεχνοδρομώ» έχει αναλάβει την γύμναση και την διδασκαλία της Θεατρικής ομάδας των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού και έχει δημιουργήσει μαζί τους την παράσταση «Το Κουτί».
...

Σάββατο και Κυριακή 1,2 Οκτωβρίου
Ώρες : 15.00 – 18.00 , σύνολο 6 ώρες
Στο Studio Soma Θωμά Οικονόμου 11-13 (ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη)
Κόστος: 30 ευρώ και 25 με κάρτα ανεργείας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932996876


e-mail: desapoin@otenet.gr
Fb: https://www.facebook.com/despoina.chatzipavlidou
https://www.facebook.com/groups/diarycontactimpro/
Blog: contactiongr.blogspot.com