Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Σεμιναριακό υλικό Contact Improvisation



2017: 
- «Ταξιδεύοντας στον χώρο μέσα από τα στοιχεία της φύσης» - Απρίλιος
- «Η Αίσθηση του Ύψους» - Μάιος

2016:
- «Προσανατολισμός/Αποπροσανατολισμός» (Τρόποι εστίασης καθώς παραδίδομαι στην κίνηση της σφαίρας): 1η Ενότητα «Αισθήσεις», 2η Ενότητα «Δομή και περιεχόμενο», 3η Ενότητα «Το δώρο της στροφικότητας» - Φεβρουάριος

2015:
- «Η στιγμή  του αγγίγματος» (Εισαγωγικό) -  Σεπτέμβριος
- «Εξισορρόπηση – Μέσα από την εικόνα του καθρέφτη» - Νοέμβριος, Δεκέμβριος

2014:
- «Το δεκτικό σώμα» (Εισαγωγικό) - Σεπτέμβριος

2008:
- «Τεχνική και performance» (Εισαγωγικό) - Φεβρούαριος

____________________________________


2017

«Ταξιδεύοντας στον χώρο μέσα από τα στοιχεία της φύσης», (Απρίλιος)

Το Contact Improvisation εξελίσσει την ροή ανάμεσα σε δυο σώματα/παρτενέρ σε επαφή μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα αισθητηριακών πληροφοριών που λαμβάνει ο ένας από τον άλλον, αλλά και ένα ανοικτό κύκλωμα που εκφράζει και συνδέει την κοινή τους σφαίρα με τον χώρο. Η πτώση, το λιώσιμο, η ανύψωση, η σπείρα, η ορμή, η αντίσταση, το άδειασμα, η αιώρηση, με κεντρικό συνδετικό άξονα την βαρύτητα που μας κρατά στη γη, είναι τα εργαλεία που μεταλλάσσουν αυτή την αίσθηση του βάρους και την μεταμορφώνουν στην μοναδική αίσθηση του ανοίγματος, του πετάγματος, του στροβιλισμού, της άρσης και της βύθισης που προσφέρει η πρακτική του Contact Improvisation.
Σε αυτό το σεμινάριο θα συνδέσουμε την γνώση της πρακτικής με τα 4 φυσικά στοιχεία, τη γη, το νερό, τον αέρα και την φωτιά ερεθίζοντας την φαντασία και την κιναίσθηση με στόχο την φυσική ροή στον χώρο, τον φυσικό διάλογο, την απόλαυση και την ελεύθερη σωματοποιημένη δράση.


 «Η Αίσθηση του Ύψους», (Μάιος)

Εστιάζουμε στην αίσθηση του αέρα, στην ελαφρότητα της επαφής και την εναλλαγή ταχύτητας και κατεύθυνσης. Χτίζουμε μέσα από την αυτονομία και την διαφορετικότητα του κάθε ενός, μια κοινή σφαίρα σε ντουέτο, όπου το κάθε «πρόσωπο» φωτίζεται και απολαμβάνει την κίνηση, και την επαφή χωρίς να συγχωνεύεται και να χάνετε ο ένας μέσα στον άλλον. Για να το πετύχουμε αυτό θα δουλέψουμε πάνω στην σπειροειδή κίνηση αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη επαφή με την σφαιρικότητα του χώρου και ανοίγοντας τις κατευθύνσεις και τους άξονες. Το φυσικό  στοιχείο του αέρα θα είναι ένα παράλληλο εργαλείο έτσι ώστε η σπείρα και η ένωση που δημιουργεί στο ντουέτο να αποκτήσει  και ποιοτικό εύρος στον χώρο. Οι παρτενέρ απολαμβάνουν  την ελευθερία και την σύνδεση μέσα από έναν ενδιάμεσο χώρο που αναπνέει και αφήνεται με εμπιστοσύνη να φανερώνεται μέσα στον χώρο. Ξεκινώντας από το πάτωμα περνάμε από όλα τα επίπεδα. Η αίσθηση του ύψους, δηλαδή η αίσθηση ότι βρισκόμαστε ψηλά διαπιστώνουμε ότι είναι ανεξάρτητη από το πόσο κοντά η μακριά είμαστε απ΄ το έδαφος. Έτσι γίνεται ένα κιναισθητικό βήμα για τα εναέρια lifts του contact improvisation.



2016

Προσανατολισμός/Αποπροσανατολισμός, Τρόποι εστίασης καθώς παραδίδομαι στην κίνηση της σφαίρας, (Φεβρουάριος)

Αυτός ο 2ος Σεμιναριακός κύκλος θέλει να ανοίξει τις πύλες της φαντασίας μας, μέσα από την παράδοση στην κίνηση της σφαίρας, την εξοικείωση με παράδοξες θέσεις/σχέσεις στον χώρο και με τον παρτενέρ, με την κατανόηση του άπειρου των επιλογών κατεύθυνσης, την αποδοχή του τυχαίου, την μεταμόρφωση του «λάθους» σε πηγή έμπνευσης, το άνοιγμα στην υπόθεση ότι το C.I. είναι η περιπέτεια της κίνησης.
Ο κύκλος αυτός είναι χωρισμένος σε 3 αυτόνομες  αλλά αλληλοσυμπληρούμενες ενότητες εστίασης.
-         1η Ενότητα, «Αισθήσεις»:
Οι αισθήσεις, μας προσανατολίζουν και μας συνδέουν με το περιβάλλον και τους άλλους. Ξυπνούν την παρόρμηση και την ζωική κίνηση. Τα μηνύματα μεταδίδονται και προσλαμβάνονται σφαιρικά. Είναι ίσως ο μόνος οικείος σε όλους μας δρόμος εστίασης, κάτι που μας θυμίζει την κοινή ανθρώπινη φύση μας και μας βοηθά να κινηθούμε με ησυχία και αμοιβαία περιέργεια.
-         2η Ενότητα, «Δομή και περιεχόμενο»:
Η δομή, η αρχιτεκτονική του σώματός μας, αλλά και το περιεχόμενο, οι σπλαχνικές περιοχές, τα «δοχεία» του κεφαλιού, του θώρακα και της λεκάνης λειτουργούν σαν χάρτης ή σαν τοπίο εξερεύνησης. Το σώμα μας γίνεται εργαλείο σύνδεσης που ουδετεροποιεί κάθε έξωθεν συναισθηματική φόρτιση και μας φέρνει μπροστά στην απλότητα της παρουσίας.
-         3η Ενότητα, «Το δώρο της στροφικότητας»:
Κινούμενοι στην καθημερινή μας ζωή μηχανικά, μπρος-πίσω, πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά ξεχνούμε την σφαίρα που μας περιβάλει, την σφαίρα που είμαστε. Επαναπροσεγγίζουμε την κίνηση επιστρέφοντας στον πυρήνα και εστιάζουμε στην στροφικότητα των αρθρώσεων και την κυματοειδή στροφική κίνηση των σπλάχνων. Η σφαιρική κίνηση που βιώνεται και ασκείται εκ των έσω μας δίνει άπειρες επιλογές κατεύθυνσης, μεταμορφώνει και απελευθερώνει.




2015

 «Η στιγμή  του αγγίγματος», Εισαγωγικό, (Σεπτέμβριος)

Τη στιγμή του αγγίγματος γεννιέται και η απαντοχή της διατήρησης της επαφής αλλά και η ανάγκη της απώθησής της. Σε αυτή την αντίθεση εστιάζεται ένα κεντρικό θέμα που ο δάσκαλος και ο μαθητής του contact improvisation έχουν να αντιμετωπίσουν. Το σώμα μας, που είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που μας ανήκει, σαν το ανάγλυφο ενός τοπίου προσφέρει διαδρομές, εναλλαγές, σταθμούς, είναι γεμάτο εκπλήξεις και είναι φτιαγμένο για να προσφέρει και να παίρνει χαρά, ικανοποίηση και γνώση.  Ταυτόχρονα όμως οι χρόνιες συνήθειες  η μονοτονία και το βάρος της καθημερινότητας έχουν στρεβλώσει την αντίληψη που έχουμε για το σώμα και μετατρέψει την πρωταρχική ανάγκη και ικανότητα για επαφή σε μια αίσθηση χάους, μάταιης και ατελεύτητης περιπλάνησης σε μια στιγμή αμηχανίας.
Σε αυτό το σεμινάριο θα προσεγγίσουμε την τεχνική του Contact Improvisation εστιάζοντας στην στιγμή του αγγίγματος. Μέσα από τεχνικές χαλάρωσης θα αισθανθούμε την διάσταση και την προοπτική κίνησης που φωλιάζει στο σώμα μας. Καθώς θα αφήνουμε το βάρος μας στο πάτωμα ή στον παρτενέρ θα διαπιστώσουμε πόσο απλό και πόσο αθώο είναι αυτό, θα νιώσουμε την αναπνοή να ξανακατοικεί στο σώμα και μια νέα (όσο και παλιά) αίσθηση φροντίδας και αγάπης για το σώμα μας αλλά και για το σώμα του άλλου, θα έλθει. Σαν τους ιχνηλάτες βήμα βήμα θα εξερευνήσουμε το σώμα μας και το σώμα του άλλου δίνοντας και παίρνοντας υποστήριξη,  δίνοντας και παίρνοντας βάρος σε ένα παιχνίδι που κάθε αντίθεση και σύγκρουση που βιώνουμε μετατρέπεται σε δρόμο μιας πολυκύμαντης συνειδητότητας.


«Εξισορρόπηση – Μέσα από την εικόνα του καθρέφτη», (Νοέμβριος, Δεκέμβριος)

Σε αυτές τις 4 συναντήσεις θα εστιάσουμε σε ιδέες εξισορρόπησης ανάμεσα σε δυο σώματα εξερευνώντας θέσεις εκτός κέντρου βάρους, από το πάτωμα έως την όρθια στάση, αλλά και την σχέση των δυο σωμάτων όταν το ένα υποστηρίζει το βάρος του άλλου και η δύναμη της βαρύτητας συναντά των μηχανισμό της άνωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε και θα αναλύσουμε σχέσεις παραλληλίας, ασκήσεις συντονισμού και πιθανότητες συνάντησης, εμπνεόμενοι πολλές φορές από σχέσεις που αναπτύσσονται στην καθημερινή ζωή καθώς και στο φυσικό μας περιβάλλον.
Σε αυτό τον σεμιναριακό κύκλο οραματιζόμαστε το contact improvisation σαν μια τεχνική αντανάκλασης του ενός προς τον άλλον, καθώς τα δυο είδωλα αντιστοιχίζονται διαρκώς, εφάπτονται και συνομιλούν. Στόχος είναι να αναδυθεί μέσα από την απλότητα και την φυσικότητα, την ισοτιμία και την ισορροπία με τον παρτενέρ η σφαιρική κίνηση με τις ανοιχτές κατευθύνσεις και δυνατότητες μέσα στον χώρο.




2014


«Το δεκτικό σώμα», Εισαγωγικό, (Σεπτέμβριος)

Διάβασα πριν λίγες μέρες : «Ρίξε μια κολοκύθα στο νερό, πίεσέ την προς τα κάτω και αμέσως θα σου παρουσιάσει μια άλλη πλευρά, έπειτα μια άλλη και ούτω καθεξής. Είναι μια διαδικασία που δε θα σταματήσει πουθενά». Σκέφτηκα ότι αυτή είναι μια θαυμάσια εικόνα για το «δεκτικό σώμα». Όμως που είναι το σώμα; Εδώ μιλά μόνο για μια κολοκύθα! Τι είναι το σώμα; Και ήρθε σαν απάντηση ο ποιητής των χαϊκού Ματσούο Μπασό: «Αυτό το πρωί / μες στο νέο μου ράσο / κάποιος άλλος».
..........

Σε αυτό το σεμινάριο θα προσεγγίσουμε την τεχνική του Contact Improvisation εστιάζοντας στην στιγμή της γέννησης της κίνησης. Με απλές ασκήσεις θα μας αποκαλυφθεί πόσο οικείες μας είναι βασικές κατευθύνσεις της κίνησης όπως η σπείρα, η πτώση, η ανύψωση, η κίνηση μπρος, η κίνηση πίσω, οι ανάποδες θέσεις, το άλμα. Θα συναντήσουμε εμπόδια που το σώμα μας μας επιβάλει μέσα από τις χρόνιες συνήθειές μας και θα προσπαθήσουμε να τα ξεπεράσουμε, δίνοντας χρόνο για χαλάρωση και επαφή με τα άλλα σώματα. Καθώς θα αφήνουμε το βάρος μας στο πάτωμα ή στον παρτενέρ θα διαπιστώσουμε πόσο απλό και πόσο αθώο είναι αυτό, θα νιώσουμε την αναπνοή να ξανακατοικεί στο σώμα και μια νέα (όσο και παλιά) αίσθηση φροντίδας και αγάπης για το σώμα μας αλλά και για το σώμα του άλλου, θα έλθει. Σε αυτό το σημείο γεννιέται μια νέα οπτική του σώματος, του δεκτικού σώματος και των δυνατοτήτων του, εδώ γεννιέται η πρωταρχική ανάγκη για κίνηση και παράδοση στην ροή.




2008


Τεχνική και Performance"

Μοιάζει δύσκολο να οριστεί τι είναι το contact improvisation. Πρόκειται για μια τεχνική που αναπτύχθηκε για να μπορούν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή, να κινούνται με ροή ; Ή πρόκειται για έναν βιωματικό χορό ανάμεσα σε δυο παρτενέρ σε επαφή, ο οποίος απαιτεί εμπιστοσύνη και παράδοση ; Το contact improvisation νομίζω είναι απλά ο αυτοσχεδιαστικός χορός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται σε επαφή και αυτό απαιτεί την εξάσκηση συγκεκριμένης τεχνικής καθώς και την επιθυμία να εξερευνήσει ο κινούμενος, μέσα από το εύρος των αισθήσεων και της αντίληψης την ίδια την επαφή.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μεταδοθούν οι τεχνικές βάσεις του contact improvisation με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτές να γίνουν «το έδαφος» πάνω στο οποίο οι κινούμενοι θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις ιδιαίτερες προσωπικές τάσεις τους, καθώς όλο και περισσότερο θα εμπιστεύονται το σώμα τους στη δύναμη της βαρύτητας, στην ανύψωση, την ορμή, το γλίστρημα, την πτώση, την αναπήδηση, την τριβή, την αιώρηση, την σπειροειδή κίνηση. Αφυπνίζοντας τις αισθήσεις, το βίωμα μέσα από την τεχνική θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε εικόνα και ιστορία. Θα αποκτήσει νόημα και έτσι το contact improvisation θα γίνει ο δρόμος για να αναπτυχθεί η φυσική/σωματική επικοινωνία ανάμεσα στους κινούμενους και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους κινούμενους και τους θεατές.
Εκτός από την τεχνική του contact improvisation θα αντλήσουμε υλικό από: τεχνικές αναπνοής, αυθεντική κίνηση, body work, body mind centering, και τεχνικές θεατρικού αυτοσχεδιασμού.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: