Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Authentic Movement & Contact Improvisation



Εργαστήριο Authentic Movement και Contact Improvisation
«Το μεταβαλλόμενο φως»
Με την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Κινούμαστε πάνω στη γη με τους δεσμούς της βαρύτητας και λουσμένοι στις εναλλαγές φωτός και σκιάς που καθορίζει η σφαιρική περιστροφική κίνηση της γης καθώς και οι συσχετισμοί της μορφής μας με τις άλλες παρουσίες στο χώρο. Εναλλαγή κύκλων και φυσικοί νόμοι συνδέουν την παρουσία μας στο παρόν και συνάπτουν μια ποιητική των αποχρώσεων και των ποιοτήτων. Η ζωή είναι μια ποικιλία από σωματικές, συναισθηματικές, αισθητηριακές αφηγήσεις που αποκτώντας επίγνωση, μας αποκαλύπτονται τα προσωπικά μας συστήματα οργάνωσης. Επανάληψη, ικανοποίηση, πέρασμα. Αυτή είναι η τριπλέτα της μεταμόρφωσης, της μεταλλαγής, του μεταβαλλόμενου.
Σε αυτή την τετράωρη συνάντηση θα δουλέψουμε με εναλλασσόμενα σχήματα authentic movement και contact improvisation. Μας ενδιαφέρει η εκ προοιμίου φθαρτότητα της ύλης μας και η συνάντησή της με την ακτινοβόλο δύναμη της επαφής. Η αρχή συμβαίνει τη στιγμή του αγγίγματος. Εκεί συναντιέται η απαντοχή της διατήρησης της επαφής αλλά και η ανάγκη της απώθησής της. Αναζητώντας σημείο σημείο και με απλότητα, στηρίγματα στο σώμα του άλλου και απαλύνοντας την επαφή μας με την κεντρική στήριξη της γης, μαθαίνουμε να κινούμαστε χωρίς προσπάθεια, εμπιστευόμαστε και βιώνουμε ειρηνικά την διαρκή αντιστροφή της κίνησης, πτώσης και ανύψωσης. Σκοτάδι και φως, φόβος και εμπιστοσύνη, φθαρτότητα και αναγέννηση. Ιδιαιτερότητα, συνύπαρξη, επαφή, αλληλοϋποστήριξη και τελικά αποδοχή, απόλαυση και αναζωογόνηση. Η κίνηση σαν φάρος δημιουργίας ρυθμού και φωτός, η επαφή σαν απορροφητική εμπειρία «ανάγνωσης».

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
Authentic Movement: Η αυθεντική κίνηση είναι μια πρακτική που μας επιτρέπει να φέρουμε την εσωτερική μας κίνηση, παρόρμηση ή δράση στην επιφάνεια και στο παρόν. Με μάτια κλειστά και με την παρουσία ενός μάρτυρα/θεατή για εμάς, «ψηλαφούμε» την κίνηση που γεννιέται, και την αφήνουμε να εξελιχθεί, παρουσία των αισθήσεων, των συναισθημάτων, των σκέψεων, των εικόνων μνήμης και φαντασίας που αυτή φέρει. Το λεκτικό μοίρασμα και η λεκτική επεξεργασία βοηθά σιγά σιγά να εντοπίσουμε τις αδιατύπωτες σχέσεις κίνησης και «περιεχομένου» της κίνησης, αλλά και την σχέση μας με τους άλλους σε ένα επίπεδο σύνδεσης που ξεκινά από το «υλικό» και φτάνει στο υπέρ-συνειδητό. Η αυθεντική κίνηση είναι μια πρακτική άντλησης και εξέλιξης του προσωπικού υλικού που ως αυθεντικό με την επανάληψη πραγματώνεται. Έχει εφαρμογή στην χοροθεραπεία, σε όλες τις τέχνες ως εργαλείο έμπνευσης αλλά και στην καθημερινή ζωή σαν στάση ζωής.
Contact Improvisation: Πρόκειται για την πρακτική όπου δύο σώματα μαζί σε επαφή, κινούνται αυτοσχεδιαστικά, ενώ εξερευνούν και ταυτόχρονα παραδίδονται στις φυσικές δυνάμεις και στην έλξη της βαρύτητας.
Οι δάσκαλοι του contact αντλώντας από ένα πλατύ πεδίο εμπειρίας, που αφορά τις τεχνικές release, τις πολεμικές τέχνες, το body work, τον διαλογισμό, τις παραστατικές τέχνες κ.ά. ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της αντίληψης του σώματος και του χώρου, της εμπιστοσύνης και της παράδοσης στην ροή, της φαντασίας. Υποστηρίζουν την σωματικότητα και την ελευθερία επιλογών στο διάλογο με τον άλλον, την αναγνώριση και την μεταμόρφωση των patterns. Μέσα απ’ την εξερεύνηση των φυσικών δυνάμεων, των αισθήσεων και των διαφορετικών ποιοτήτων της κίνησης , το Contact Improvisation συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται, διατηρώντας σύνδεση με τις εξελίξεις στο σύγχρονο χορό και την performance, προσφέροντας έτσι ένα πεδίο γνώσης χωρίς περιορισμούς.
Το Contact Improvisation προσφέρει βιωματική γνώση του σώματος, ενδυνάμωση των βαθύτερων στιβάδων του μυϊκού συστήματος, ευλυγισία, συνειδητοποίηση του χώρου και των σχέσεων που αναπτύσσονται με τους άλλους, ξύπνημα της δημιουργικότητας και των αντανακλαστικών, άνοιγμα των αισθήσεων, συν(γ)-κίνηση και απόλαυση.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους έχουν προηγούμενη εμπειρία με το contact improvisation.
Βιογραφικό: Η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος. Η δουλειά της απλώνεται σε διαφορετικούς και φαινομενικά ασύνδετους χώρους, από την queer σκηνή και την εστίαση σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας έως την πρακτική και διδασκαλία τεχνικών somatics, όπως το contact improvisation και η authentic movement. Στοχεύει στην έκφραση της προσωπικής ελευθερίας, γειώνοντας - συνειδητά και χωρίς όρια - στο σώμα, κάθε άλλη ψυχική ή πνευματική παρόρμηση που προκύπτει κατά την δημιουργική διαδικασία.
Σαν ηθοποιός είναι βασικό μέλος της ομάδας εικαστικής και θεατρικής performance “Nova Melancholia” με παραστάσεις των τελευταίων χρόνων: «Ο Νεκρός» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016), «Τα Χρόνια της Αθωότητας» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2017), «Θερμά Θαλάσσια Λουτρά» (Φεστιβάλ Αθηνών 2017), «Spleen» (σε διαμέρισμα, 2018) και «Marcel Duchamp» (To Οκτώ/Tavros/State of Concept/Enterprise Project 2022) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα.
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Σάββα Στρούμπο (ομάδα «Σημείο Μηδέν») στις παραστάσεις Βόυτσεκ (Άττις, Νέος Χώρος, 2013-15) και «Σωφρονιστική Αποικία» (Φεστιβάλ Αθηνών 2014), και Άννα Τζάκου στο «Σχέδιο Βωλάξ» (Τήνος 2021), «Μονοπάτια της Πέτρας – Stonelines» (Σύρος, 2018), και «Encounters Without Division» (Art Athina 2019).
Το 2019 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Νούλα «Θολάμι» (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2019).
Διδάσκει από το 2005 Contact Improvisation και authentic movement και τα 3 τελευταία έτη ήταν μέλος της ομάδας δασκάλων ΣΥΝΑΣΚί (πρόγραμμα για την εφαρμογή των μεθόδων somatics στην πρακτική του χορού στην Ελλάδα).
Δίδαξε θέατρο και κίνηση την Θεατρική Ομάδα Οροθετικών Κρατουμένων των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού (2015-17) και σκηνοθέτησε μαζί τους την παράσταση «Το Κουτί» (Μ.Κ.Ο. Τεχνοδρομώ, 2016).
Παρουσίασε μεταξύ άλλων, τις performance «Δεξιόστροφα, Χωρίς την Φυσική της Παρουσία», (solo, σε επιμέλεια Σ. Γκουντούνα, Art Athina 2019) και «Χρυσό» μαζί με την Εύα Κολιοπάντου (Μουσείο Μπενάκη, «Skin» σε επιμέλεια Χαράς Πιπερίδου, 2019).
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δράσεις ανοικτού χώρου μέσα από την πρακτική της Authentic Movement. Έργα με αυτή την κατεύθυνση είναι το «Ένας Περιφραγμένος Τόπος Ονείρων» (Πνύκα 2019) και «Στον Λόφο» (2020). Από τα έργα αυτά, μαζί με την Ανθή Μουριάδου δημιούργησαν την ταινία μεγάλου μήκους “An enclosed place for dreams – On the hill” (έκθεση «The Right To Silence?», επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα, Νέα Υόρκη, 2021/Φεστιβάλ Ιεράπετρας /Luleå International Film Festival/First-Time Filmmaker Sessions - hosted by Lift-Off Global Network).
Συμμετείχε στο πρόγραμμα περμακουλτούρας «Moving ground»(2021-22) για το Κέντρο μελέτης χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, με την δράση διαρκείας «Dream Practice» και σε συνεργασία με την Ανθή Μουριάδου. Η οπτική παρουσίαση της δράσης είναι σε εξέλιξη.
Φέτος συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση χορού «Επώδυνα εύκολο» της Ανδρονίκης Μαραθάκη.
Είναι δευτεροετής της μεθόδου ψυχοθεραπείας Gestalt (Gestalt Foundation).

ΠΌΤΕ:
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου
στις 12:00 με 16:00 μ.μ.
ΠΟΥ:
Στο Experimenta Art Co., Κωνσταντινουπόλεως 138, ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο.
ΚΟΣΤΟΣ συμμετοχής: 35 ευρώ (και 20ευ για όσους παρακολουθούν το μάθημα της Τρίτης).
Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και η κράτηση θέσης με κατάθεση προκαταβολής σε τραπεζικό λογαριασμό μέχρι τις 8/11.
Πληροφορίες στο desapoin@otenet.gr

(Φωτογραφία εξωφύλου: Στέφανος Χανδέλης. Με την Κατερίνα Δρακοπούλου. Από το "Ένας περιφραγμένος τόπος ονείρου")


Δεν υπάρχουν σχόλια: