Το ζώο αυτό είναι θηλαστικό, ζει περίπου 20 χρόνια και περνά από τρεις διαφορετικές μορφολογικές περιόδους.
1η περίοδος, παιδική ηλικία (έως 5 χρονών): Το μαϊμουδοπερίστερο έχει χαρακτηριστικά από την μαϊμού και το περιστέρι. Έχει κεφάλι μαϊμούς με πεταχτά αυτιά και μεγάλα εκφραστικά μάτια με μεγάλους κύκλους γύρω τους. Το μικρό μαϊμουδοπερίστερο έχει πολύ μαλακή μουσούδα και απαλά χείλη. Δεν έχει δόντια. Το τρίχωμα στο πρόσωπο είναι σκουρόχρωμο εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα που είναι λευκή. Ο λαιμός του είναι ψηλός, ο θώρακας λείος, τρυφερός και άτριχος, με μια ωραία σχηματισμένη καμπύλη. Έχει ένα ζευγάρι φτερά σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς της κλίμακας του καφέ, του γκρι, του λευκού και του μαύρου, όπως ακριβώς στα περιστέρια. Η σπονδυλική στήλη καταλήγει σε έναν πισινό όπως της μαϊμούς, πεταχτό. Το μαϊμουδοπερίστερο έχει πόδια περιστεριού άρα και περπάτημα περιστεριού. Μπορεί να πετάξει αλλά μόνο σε μικρές αποστάσεις. Το ύψος του είναι το πολύ 40 πόντους. Από όλο το σώμα του μαϊμουδοπερίστερου, μέχρι να λείξει η ζωή του, θα μείνουν ίδια μόνο τα πόδια και τα μάτια του.
2η περίοδος: α) Μεταβατική φάση της εφηβείας (περίπου 3 χρόνια, δηλαδή μέχρι τα 8 του, όπου έχει ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση προς την ενήλικη και αναπαραγωγική φάση): Κατά την εφηβεία τα αυτιά του αρχίζουν να γέρνουν προς τα εμπρός μέχρι τελικά να πέσουν. Στην θέση τους φυτρώνουν πεταχτά 1 έως 4 πούπουλα. Η μουσούδα και το στόμα αρχίζουν να σκληραίνουν και σιγά σιγά να σχηματίζουν το μυτερό ράμφος του περιστεριού. Στο θώρακα αρχίζουν να φαίνονται τα σημάδια του φύλου. Στα θηλυκά παραμένει λείος και εμφανίζονται σιγά σιγά 2 μαστοί που μέχρι τα 8 θα έχουν μέγεθος όσο ένα κουτάλι εως ένα φλυτζανάκι του καφέ. Ο θώρακας των αρσενικών σκληραίνει, γίνεται τραχύς και βγάζει τρίχες. Τα φτερά πέφτουν για να εμφανιστούν τα χέρια και τα δάχτυλα, χάνουν έτσι την πτητική τους ικανότητα. Στην κατάληξη της σπονδυλικής βγάζουν μια φτερωτή ουρά που κρύβει τον πισινό και τα γεννητικά τους όργανα τα όποία διογκώνονται και ωριμάζουν όπως ακριβώς συμβαίνει στις μαϊμούδες. Τα πόδια και τα μάτια παραμένουν όπως έχουν. β) Αναπαραγωγική ηλικία (έως 18 χρονών): το ενήλικο μαϊμουδοπερίστερο έχει σχηματιστεί και είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Έως τα 12 θα έχουν βρει το ταίρι τους. Κάνουν το πολύ 3 παδιά αν και η σεξουαλική ζωή τους είναι πλούσια.
3η περίοδος (18 έως τον φυσικό θάνατο στα 20 τους χρόνια): Ξαφνικά πέφτουν τα πούπουλα από τα αυτιά, ίσως κάποιο να μείνει . Τα μάτια δεν αλλάζουν. Το ράμφος ξεκολά από το κρανίο και μένει εκεί ένα κενό, μια τρύπα. Ο θώρακας διογκώνεται, φουσκώνει σαν μπαλόνι. Τα χέρια ξαναγίνονται φτερά. Τα πούπουλα της ουράς πέφτουν και έτσι ο πισινός και τα γερασμένα ποια γεννητικά όργανα φανερώνονται. Τα πόδια παραμένουν ίδια.
Τι κάνει ξεχωριστό το μαϊμουδοπερίστερο: Επειδή στην παιδική του ηλικία δεν έχει δόντια τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του. Στα 5 του χρόνια η μητέρα του σταματά να του δίνει το γάλα της και παραδίδεται στον έρωτα με τον σύζυγό της . Το μικρό τότε από τον θυμό και την ζήλεια του σφίγγει το στόμα του, που επιτακτικά ζητά το γάλα και το στήθος της μητέρας του. Έτσι σιγά σιγά σχηματίζεται το σκληρό ράμφος και απόκτά ένα όπλο! Τα φτερά του πέφτουν και σχηματίζονται τα χέρια και έτσι αποκτά ένα δεύτερο όπλο!
Όλα τα μαϊμουδοπερίστερα μισούν τον πατέρα τους. Κάποια από αυτά καταφέρνουν να τον σκοτώσουν με το ράμφος και τα χέρια τους όμως σε κάθε περίπτωση δεν θα καταφέρουν να ξαναπιούν γάλα από το στήθος της μητέρας τους.
Τα μαϊμουδοπερίστερα αν δεν χάσουν την ζωή τους από βίαιο θάνατο αφήνουν τούτο τον κόσμο στα είκοσί τους χρόνια. Χωρίς στόμα και ράμφος, χωρίς μιλιά, με τα μεγάλα εκφραστικά τους μάτια ανέπαφα, φουσκώνουν και φουσκώνουν μέχρι κάποια στιγμή να φουσκώσουν τόσο ώστε σαν μπαλόνια να υψωθούν και να πετάξουν για πάντα, να χαθούν στον ουρανό... (από αυτοσχεδιασμό για το έργο "Περιγραφή Μάχης" της ομάδας Nova Melancholia, πέρσι τέτοιο καιρό)
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
καλώς ήρθες!
πραγματικά, μία από τις καλλίτερες αναρτήσεις που έχω δεί...
[ίσως η καλλίτερή μου]
λες και έρχεται από το πουθενά.
Δημοσίευση σχολίου