Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Σεμινάριο Contact Improvisation (Τεχνική και Performance) με την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Μοιάζει δύσκολο να οριστεί τι είναι το contact improvisation. Πρόκειται για μια τεχνική που αναπτύχθηκε για να μπορούν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή, να κινούνται με ροή ; Ή πρόκειται για έναν βιωματικό χορό ανάμεσα σε δυο παρτενέρ σε επαφή, ο οποίος απαιτεί εμπιστοσύνη και παράδοση ; Το contact improvisation νομίζω είναι απλά ο αυτοσχεδιαστικός χορός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται σε επαφή και αυτό απαιτεί την εξάσκηση συγκεκριμένης τεχνικής καθώς και την επιθυμία να εξερευνήσει ο κινούμενος, μέσα από το εύρος των αισθήσεων και της αντίληψης την ίδια την επαφή.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να μεταδοθούν οι τεχνικές βάσεις του contact improvisation με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτές να γίνουν «το έδαφος» πάνω στο οποίο οι κινούμενοι θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις ιδιαίτερες προσωπικές τάσεις τους, καθώς όλο και περισσότερο θα εμπιστεύονται το σώμα τους στη δύναμη της βαρύτητας, στην ανύψωση, την ορμή, το γλίστρημα, την πτώση, την αναπήδηση, την τριβή, την αιώρηση, την σπειροειδή κίνηση. Αφυπνίζοντας τις αισθήσεις, το βίωμα μέσα από την τεχνική θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε εικόνα και ιστορία. Θα αποκτήσει νόημα και έτσι το contact improvisation θα γίνει ο δρόμος για να αναπτυχθεί η φυσική/σωματική επικοινωνία ανάμεσα στους κινούμενους και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους κινούμενους και τους θεατές.
Εκτός από την τεχνική του
contact improvisation θα αντλήσουμε υλικό από: τεχνικές αναπνοής, αυθεντική κίνηση, body work, body mind centering, και τεχνικές θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες, επαγγελματίες της κίνησης και ηθοποιούς.


Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες
Ημερομηνίες: 2 και 3 Φεβρουαρίου 2008
Ώρα: 12.00 – 4.00 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ
Χώρος:
Studio x-it, Αχιλλέως 53, 3ος όροφος
Τηλέφωνο
: 6932996876
E-mail
: desapoin@otenet.gr, contactiongr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: