Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Walter Benjamin: Θέσεις για την φιλοσοφία της ιστορίας #

..

"Η πραγματική εικόνα του παρελθόντος περνάει φευγαλέα. Μόνο ως εικόνα μπορεί να συλληφθεί το παρελθόν, αστράφτοντας για μια και μοναδική φορά την στιγμή της αναγνώρισής της."


"Ούτε οι νεκροί δεν θα είναι ασφαλείς από τον εχθρό νικητή. Κι αυτός ο εχθρός δεν έχει πάψει να νικάει."


"Οι κατά καιρούς άρχοντες είναι όμως οι κληρονόμοι όσων στους αιώνες έχουν νικήσει. Οι άρχοντες λοιπόν κερδίζουν σε κάθε περίπτωση από τν ταύτισή τους με τους νικητές. Αυτά αρκούν στον ιστορικό υλισμό. Σε όποιον μέχρι σήμερα λάχαινε η νίκη, αυτός παρελαύνει στο άρμα του θριάμβου που σέρνει τους σημερινούς άρχοντες πάνω από αυτούς που τώρα έχουν πέσει. Η λεία είναι συνήθως πάνω στο άρμα. Την ονομάζουμε πολιτισμικά αγαθά. Ο ιστορικός υλιστής τα αντιμετωπίζει με αποστασιοποιημένο βλέμμα. Διότι ό,τι θεωρεί ως πολιτισμικά αγαθά, αυτά έχουν εν πολλοίς μια καταγωγή που δεν μπορεί να την αναλογιστεί χωρίς τρόμο. Διότι αυτά δεν χρωστούν την ύπαρξή τους μόνο στην προσπάθεια των μεγάλων μυαλών που τα δημιούργησαν, αλλά και στον ανώνυμο μόχθο των σύγχρονών τους. Δεν είναι ποτέ μόνο ντοκουμέντα πολιτισμού, αλλά πάντα και ντοκουμέντα βαρβαρότητας."


"Η παράδοση των καταπιεσμένων μας μαθαίνει ότι η έκτακτη κατάσταση, στην οποία ζούμε, είναι τελικά ο κανόνας."


"Αφετηρία είναι ο στόχος. Καρλ Κράους. Λόγια σε στίχους 1."


"H γαλλική επανάσταση αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως επιστρέφουσα Ρώμη. Αναφερόταν στην αρχαία Ρώμη όπως η μόδα αναφέρεται σε μια περασμένη ενδυμασία. Η μόδα μυρίζεται το τρέχον, σε όποια ζούγκλα του κάποτε κι αν αυτό βρίσκεται. Είναι το άλμα του αιλουροειδούς στα περασμένα. Μόνο που αυτό συμβαίνει στην αρένα όπου διατάζει η άρχουσα τάξη. Το ίδιο άλμα υπό τον αχανή ουρανό της ιστορίας είναι το διαλεκτικό και ως τέτοιο ο Μαρξ αντιλήφθηκε την επανάσταση."


"Οι καχεκτικές πέντε χιλιετίες του homo sapiens... αντιστοιχούν συγκρινόμενες με την ιστορία οργανικής ζωής στον πλανήτη σε δυο δευτερόλεπτα μιας εικοσιτετράωρης μέρας. Ολόκληρη η ιστορία της πολιτισμένης ανθρωπότητας θα κάλυπτε το ένα πέμπτο του τελευταίου δευτερολέπτου της τελευταίας ώρας."


"Ο ιστορικός υλιστής... Αφήνει σε άλλους την πολυτέλεια να αναλώνονται πλάι στην πόρνη "Ήταν μια φορά" του μπουρδέλου του ιστορικισμού."


"Σίγουρα οι μάντεις που ρωτούσαν το χρόνο, τι κρύβει στον κόρφο του, δεν τον αντιλαμβάνονταν ούτε ως ομοιογενή ούτε ως άδειο. Όποιος το έχει ετούτο στο νου του, καταλαβαίνει ίσως πως βιώνεται στην ενθύμηση ο περασμένος χρόνος: ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο."

...................................

Αποσπάσματα από την performance της ομάδας Nova Melancholia, "Walter Benjamin: Θέσεις για την φιλοσοφία της ιστορίας" η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 6/3. Οι φωτογραφίες είναι της φίλης φωτογράφου Lory την οποία ευχαριστούμε πολύ...

Κείμενο: Walter Benjamin // Μετάφραση: Νατάσα Σιουζουλή // Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας // Βοηθός σκηνοθεσίας - Προβολές - Εκφώνηση: Μανώλης Τσίπος // Κατασκευές - Κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου // Κοντραμπάσο: Χάρης Παζαρούλας

Ερμηνεύουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Μαίρη Λούση, Μαρία Μητροπούλου, Δημήτρης Πλειώνης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου


Ώρα έναρξης: 21.15

Διάρκεια 70’

Είσοδος: 15 €, 12€ (φοιτητικό


Bios, Πειραιώς 84, ΤΚ 10435, Αθήνα

www.bios.gr

press@bios.gr

τηλ. & fax: +30 210 3425335

.


2 σχόλια:

panoptis είπε...

είμαι από τους τυχερούς που κατάφεραν και είδαν αυτή την παράσταση.

οι εικόνες της θα με συντροφεύουν για πολύ καιρό.

όχι μόνο οι εικόνες.

η δύναμη, η έκρηξη, η ζωντάνια, η τόλμη, η αλήθεια με έκαναν να χαμογελάσω πολλές φορές και άλλες τόσες να θελήσω να φωνάξω μπράβο.....

μπράβο παιδιά....

καλή συνέχεια.......

Despoina Chatzipavlidou είπε...

ήμουν κι εγώ τυχερή...

ευχαριστώ panoptis :)