Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

37... Όταν ξέσπασε η βια.

(κλικ)

"Όταν ξέσπασε η βια" - "Deliverance", 1972
Τζον Μπούρμαν





"Μία από τις καλύτερες ταινίες (αν όχι η καλύτερη) του Μπούρμαν βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του James Dickey, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, και θέλει τέσσερις επιχειρηματίες από την Ατλάντα να αποζητούν την επαφή με τη φύση και την περιπέτεια, αποφασίζοντας κάποιο σαββατοκύριακο να κατέβουν με κανό τον ποταμό Καχουλαουάσι, πριν το υπό κατασκευή φράγμα πλημμυρίσει την περιοχή αλλάζοντας ριζικά το τοπίο. Ο εφιάλτης θα εμφανιστεί με τη μορφή δύο μεθυσμένων ντόπιων οι οποίοι, με την απειλή όπλου, βιάζουν τον έναν της παρέας. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Σε ένα πρωτόγονο περιβάλλον, όπου η ηρεμία της φύσης εμπνέει φόβο, οι τέσσερις άντρες θα δοκιμάσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της περιπέτειας που επέλεξαν και θα πληρώσουν το τίμημα. Συνεπικουρούμενος από την εκπληκτική φωτογραφία του Βίλμος Ζίγκμοντ, η κάμερα του οποίου αιχμαλωτίζει το ποτάμι σε όλες του τις φάσεις, ο Ιρλανδός σκηνοθέτης έστησε μια ταινία γεμάτη οικολογικές αναφορές, "δυνατή", σοκαριστική και συνάμα απλή στην αφήγηση, χωρίς εξεζητημένη κινηματογράφηση. Σκηνή ανθολογίας η μουσική "μονομαχία" κιθάρας και μπάντζο, οι Νεντ Μπίτι και Ρόνι Κοξ έκαναν ντεμπούτο σε αυτό το φιλμ, ο ίδιος ο συγγραφέας κρατά το ρόλο του σερίφη και ο πιτσιρίκος που εμφανίζεται ως γιος του Βόιτ είναι ο γιος του σκηνοθέτη τον οποίο αργότερα χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή στο "Σμαραγδένιο δάσος". Το "Deliverance" ήταν υποψήφιο για τρία Όσκαρ, ισάρριθμα BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, χωρίς όμως να διακριθεί σε καμία από τις διοργανώσεις." (πηγή..)
.

4 σχόλια:

panoptis είπε...

δέν την έχω δει την ταινία.
από τη σκηνή όμως δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα.
ο ηχος και η εικόνα του ποταμού.
σχεδόν ενιωσα την υγρασία του...

:)

Despoina Chatzipavlidou είπε...

είναι μια πραγματικά σπουδαία ταινία που σε κάνει να νιώσεις την αγριάδα της φύσης αλλά και την μεταλλαγμένη αγριότητα του ανθρώπου που μπορεί να καταλήξει βιαστής ή φονιάς ...
Ο Μπούρμαν έτσι κι αλλιώς είναι αγαπημένος μου...

χαρη είπε...

ναι ήταν εξαιρετική, τη θυμάμαι κι εγώ - αν και δεν έχω δει άλλη δικιά του νομίζω

Despoina Chatzipavlidou είπε...

ο Μπο[υρμαν δεν είναι ένας από αυτούς τους διάσημους δημιουργούς. έχει κάνει το "εξκάλιμπερ" το "ελπίδα και δόξα" έναν "εξορκιστή". έχω δει και μια μεσαίου μήκους του με ένα επεισόδιο από την ζωή αν δεν κάνω λάθος του Ενγκρ, που ήταν πραγματικό αριστούργημα. συμπαθώ αυτόν τον σκηνοθέτη γιατί είναι συνεπής, σταθερός και τα θέματά του είναι και θέματά μου (εκτός του "εξορκιστή" χαχα.........)