Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Εισαγωγικό σεμινάριο και μαθήματα Contact improvisation

..



Στις 26,27 Σεπτεμβρίου, δίνεται μια ευκαιρία σε όσους θέλουν να ασχοληθούν ή να δοκιμάσουν την πρακτική του contact improvisation, για μια ομαλή και ασφαλή εισαγωγή στην τέχνη της επαφής. Την επόμενη του σεμιναρίου στις 28/9 ξεκινούν και τα μαθήματα για όσους θέλουν να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν τις απαραίτητες σωματικές και νοητικές δεξιότητες για έναν ελεύθερο, δημιουργικό και απολαυστικό διάλογο σώμα με σώμα.

--------------------------------------------------------------------------------------


Εισαγωγικό σεμινάριο contact improvisation – Η στιγμή του αγγίγματος

26,27 Σεπτεμβρίου

από την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου
..

Τη στιγμή του αγγίγματος γεννιέται και η απαντοχή της διατήρησης της επαφής αλλά και η ανάγκη της απώθησής της. Σε αυτή την αντίθεση εστιάζεται ένα κεντρικό θέμα που ο δάσκαλος και ο μαθητής του contact improvisation έχουν να αντιμετωπίσουν. Το σώμα μας, που είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που μας ανήκει, σαν το ανάγλυφο ενός τοπίου προσφέρει διαδρομές, εναλλαγές, σταθμούς, είναι γεμάτο εκπλήξεις και είναι φτιαγμένο για να προσφέρει και να παίρνει χαρά, ικανοποίηση και γνώση. Ταυτόχρονα όμως οι χρόνιες συνήθειες η μονοτονία και το βάρος της καθημερινότητας έχουν στρεβλώσει την αντίληψη που έχουμε για το σώμα και μετατρέψει την πρωταρχική ανάγκη και ικανότητα για επαφή σε μια αίσθηση χάους, μάταιης και ατελεύτητης περιπλάνησης, σε μια στιγμή αμηχανίας.

Σε αυτό το σεμινάριο θα προσεγγίσουμε την τεχνική του Contact Improvisation εστιάζοντας στην στιγμή του αγγίγματος. Μέσα από τεχνικές χαλάρωσης θα αισθανθούμε την διάσταση και την προοπτική κίνησης που φωλιάζει στο σώμα μας. Καθώς θα αφήνουμε το βάρος μας στο πάτωμα ή στον παρτενέρ θα διαπιστώσουμε πόσο απλό και πόσο αθώο είναι αυτό, θα νιώσουμε την αναπνοή να ξανακατοικεί στο σώμα και μια νέα (όσο και παλιά) αίσθηση φροντίδας και αγάπης για το σώμα μας αλλά και για το σώμα του άλλου, θα έλθει. Σαν τους ιχνηλάτες βήμα βήμα θα εξερευνήσουμε το σώμα μας και το σώμα του άλλου δίνοντας και παίρνοντας υποστήριξη, δίνοντας και παίρνοντας βάρος σε ένα παιχνίδι που κάθε αντίθεση και σύγκρουση που βιώνουμε μετατρέπεται σε δρόμο μιας πολυκύμαντης συνειδητότητας.

Τι είναι το contact improvisation;
Είναι ο αυτοσχεδιαστικός χορός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται σε επαφή και παίζουν εξερευνώντας τις φυσικές δυνάμεις που ελέγχουν την κίνησή τους. Αυτό απαιτεί την εξάσκηση συγκεκριμένης τεχνικής καθώς και την επιθυμία να εξερευνήσει ο κινούμενος, μέσα από το εύρος των αισθήσεων και της αντίληψης, την ίδια την επαφή.

Και τι προσφέρει το contact improvisation;
Βιωματική γνώση του σώματος, ενδυνάμωση των βαθύτερων στιβάδων των μυϊκών ιστών, ευλυγισία, συνειδητοποίηση του χώρου και των σχέσεων που αναπτύσσονται με τους άλλους, ξύπνημα της δημιουργικότητας, άνοιγμα των αισθήσεων.

........................
Βιογραφικό: Η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1971. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται σαν ηθοποιός ενώ παράλληλα διδάσκει κινητικό αυτοσχεδιασμό και contact improvisation. Με την δουλειά της στοχεύει στην έκφραση της προσωπικής ελευθερίας, γειώνοντας - συνειδητά και χωρίς όρια - στο σώμα, κάθε άλλη ψυχική ή πνευματική παρόρμηση που προκύπτει κατά την δημιουργική διεργασία.
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην σχολή του Λ. Σταυράκου, και υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι του Άκη Δαβή. Ασκήθηκε στο σύγχρονο θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό από την Ρούλα Πατεράκη, και με την Μίρκα Γιεμεντζάκη μελέτησε την σχέση σώματος και φωνής.
Μαθήτευσε δίπλα στην Χριστίνα Κλεισιούνη πάνω σε τεχνικές release, συνειδητή κίνηση, αυτοσχεδιασμό και contact improvisation. Παρακολούθησε σεμινάρια των Daniel Lepkoff (C.I.), Nita Little (C.I.), Kitt Jonson (Αυτοσχεδιασμός), Andrew Harwood (C.I), Ka Rustler (B.M.C.), Prapto Sunyama (Συνειδητή Κίνηση), Baris Mihci (axis syllabus) κ.ά. Εκπαιδεύτηκε στην Authentic Movement (3ετές πρόγραμμα) από την Ελένη Λεβίδη.
Σαν ηθοποιός συνεργάζεται σταθερά με τις ομάδες «Nova Melancholia» και «Σημείο μηδέν» και έχει συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ Αθηνών (2009, 2014). Παραστάσεις των τελευταίων χρόνων είναι «Κότες και ψύλλοι», «Εκτοπλάσματα», «Εκκρεμότητα», «Ωδές στον Πρίγγιπα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα και «Βόυτσεκ», «Σωφρονιστική αποικία» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.
Έχει παίξει στην ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη "Κλέφτης ή η πραγματικότητα" όπου ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Β' γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2001.
Δημιουργεί παραστάσεις κινητικού αυτοσχεδιασμού και Αυθεντικής κίνησης με την ομάδα "3=4" και συνεργάστηκε ως χορεύτρια με την ομάδα «Έλιξ» σε παραστάσεις contact improvisation.
Χορογράφησε για το θέατρο "Εντροπία" την παράσταση "Cut project" σε Βερολίνο και Αθήνα (2009-2010) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος (ECF).
Από την αρχή της χρονιάς μέσω του «Τεχνοδρομώ» συνεργάζεται με την Θεατρική ομάδα των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού αναλαμβάνοντας την γύμνασή τους για την παράσταση «Το κυνήγι του αυτοκρατορικού ήλιου» και συνεχίζει μαζί τους έχοντας πλέον και την ευθύνη της σκηνοθεσίας της επόμενης παράστασης.

Διδάσκει Contact improvisation από το 2005.
 
.....................

Σάββατο και Κυριακή 26,27 Σεπτεμβρίου .
Ώρες : 17.00 – 20.00 , σύνολο 6 ώρες .
Στο Studio Soma Θωμά Οικονόμου 11-13 (ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη).

Κόστος: 30 ευρώ και για κατόχους κάρτας ανεργίας 25 ευρώ.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932996876

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, αλλά κυρίως είναι μια ομαλή εισαγωγή σε όσους τώρα ξεκινούν.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: