Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

1η Συνάντηση Ελλήνων Δασκάλων Contact Improvisation - Ανοιχτή πρόσκληση σε Jam και παρουσιάσεις

 .



1η Συνάντηση Ελλήνων Δασκάλων Contact Improvisation
Ανοιχτή πρόσκληση σε Jam και παρουσιάσεις



Στις 20 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Άκη Δαβή» (πρώην Αλκμήνη)


Στα πλαίσια της 1ης Συνάντησης Ελλήνων Δασκάλων Contact Improvisation, σας καλούμε σε ένα ανοιχτό Contact Improvisation Jam που θα συνεχιστεί με μια σειρά παρουσιάσεων αυτοσχεδιασμού. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι οι φίλοι του contact αλλά και άνθρωποι που έλκονται να το γνωρίσουν, μαζί, μέσα από μια διάθεση ανταλλαγής, γνωριμίας , αλληλεπίδρασης.



Το πρόγραμμα:

16.00 – 20.00: Jam (θα προηγηθεί ζέσταμα και είναι ανοιχτό σε όλους)

Το Jam είναι ένας ανοιχτός χώρος πρακτικής του Contact Improvisation. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να αυτοσχεδιάσουν μόνοι τους ή σε επαφή. Ο καθένας μπορεί να μπει και να βγει στο χορό όποτε αυτός το αισθάνεται, χωρίς καμία δέσμευση, αλλά πάντα με σεβασμό προς τον εαυτό του και τους υπολοίπους. Είναι ένας χώρος για εξερεύνηση και πειραματισμό, μια ευκαιρία για κάποιον να εμβαθύνει και να εξελίξει την τεχνική στο Contact και φυσικά είναι ένας χώρος για απόλαυση, παιχνίδι και χορό.


20.30 – 22.00: Παρουσιάσεις αυτοσχεδιασμών ανοιχτές στο κοινό.

«Το CI βασίζεται στην κίνηση δύο ανθρώπων οι οποίοι μοιράζονται αμοιβαία, συχνά εκπλήσσοντας ο ένας τον άλλο, το βάρος τους. Καθώς χορεύουν «σφαιρικά» στο χώρο ακολουθούν τη ροή που δημιουργείται μεταξύ τους ενόσω βρίσκονται σε επαφή. Τα σημεία στήριξης και οι επιφάνειες που στηρίζουν ή στηρίζονται, εναλλάσσονται καθώς και οι δύο χορευτές, συνομιλούν κινητικά παίζοντας με το απρόσμενο. Ο χορός καθορίζεται από τις αντιδράσεις και τις επιλογές του καθενός, την παρουσία και την προσοχή, την αλληλεπίδραση, τη σχέση που αναπτύσσει ο χορευτής με τον χώρο, τη βαρύτητα, την αντι-βαρύτητα, το χρόνο, την ενέργεια, το ένστικτο και τη φαντασία, τον εαυτό και τον άλλο.
Αντίθετα από άλλα είδη σύγχρονου χορού, το Contact Improvisation δε στηρίζεται σε χορογραφημένα βήματα, ο χορευτής μαθαίνει να αφουγκράζεται, να συντονίζεται, να αισθάνεται το σώμα του σε σχέση με εκείνο του παρτενέρ του, διαρκώς. Πέφτει, αιωρείται, στηρίζεται και στηρίζει, πετάει, ζει τα συναισθήματα που προκύπτουν από την ίδια τη σωματικότητα όπως αυτά αλλάζουν συνεχώς. Διαπραγματεύεται αντανακλαστικά επιβίωσης καθώς διευρύνεται και διευρύνει τα όριά του παίρνοντας ρίσκα. Σέβεται αυτό που του υποδεικνύει το σώμα του και επιτρέπει την αλλαγή σε συνήθειες και ιδέες που μπλοκάρουν τη ροή νοητικά-σωματικά-ψυχικά. Παίζοντας σαν παιδί, ανοίγει με περιέργεια στο καινούργιο, εξερευνά το περιβάλλον και τις δυνατότητές του. Μαθαίνει έτσι να ισορροπεί στα όρια, στο απρόβλεπτο, στις αλλαγές, όπως άλλωστε συμβαίνει στη ζωή- ένα γεγονός που οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούμαστε να δεχτούμε και συχνά προσπαθούμε να ελέγχουμε τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων παρεμβάλλοντας το εγώ μας με δυσλειτουργικούς τρόπους. Το CI προσφέρει εντέλει μία, επαναστατική για τα σημερινά δεδομένα, φιλοσοφία και στάση ζωής αντίθετη με όσα πρεσβεύει ο ναρκισσισμός και η ισχύ της εικόνας. Ο χορός αυτός αγκαλιάζει και εμπεριέχει τη διαφορετικότητα, τις αντιθέσεις, φέρνοντας κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών, γένους ή φύλων. Η δύναμη του CI βρίσκεται στο ανοιχτό πλαίσιο για την έρευνα της κίνησης που πρότειναν οι ιδρυτές του με βάση την ελευθερία, την αυτο-επίγνωση, τη χαρά της σωματικής αίσθησης, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέσα από την τέχνη του χορού.
To Contact Improvisation είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική του σύγχρονου χορού, μία παραστατική τέχνη, που στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στη σωματική επαφή ανάμεσα σε δύο χορευτές που κινούνται μαζί σε αλληλεπίδραση. Το ζευγάρι δημιουργεί έτσι ένα πλαίσιο έκφρασης και έρευνας της κίνησης. Ο χορός αναπτύσσει και αποκαλύπτει σχέσεις, τον σωματικό διάλογο του καθενός με το περιβάλλον, εσωτερικά και εξωτερικά . Οι contacters συντονίζονται χορεύοντας, σαν ένα σύστημα, καθώς διαπραγματεύονται τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα τους. Κάθε στιγμή ο χορός τους διαμορφώνεται από την κιναισθητική αντίληψη του καθένα, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τη βαρύτητα, την αντι-βαρύτητα, τη σπείρα, την κεντρομόλο και τη φυγόκεντρο μέσα από την επαφή. Στόχος τους είναι η καλλιέργεια ενός ελαστικού, μαλακού και δυνατού σώματος, η σύνδεση σώματος και νου,, η επικοινωνία με ροή, η φυσική και λειτουργική κίνηση με λιγότερη ένταση και προσπάθεια. Το CI προέρχεται από τη δημιουργική εξέλιξη του σύγχρονου χορού, καθώς ενσωματώνει τεχνικές somatics/release, πολεμικές τέχνες, όπως το Aikido και το Kung Fu και αντλεί παράλληλα πληροφορίες από τη σωματική εκπαίδευση συστημάτων όπως η γιόγκα και το Tai Chi. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από χαρισματικούς χορευτές, μελετητές και θα μπορούσε να πει κανείς, επιστήμονες και φιλοσόφους, της κίνησης και της ζωής, όπως ο Steve Paxton, Nita Little, Daniel Lepkoff, Nancy Stark Smith.

Στην Ελλάδα το CI και ο αυτοσχεδιασμός γενικότερα εμφανίστηκε ως καινοτόμος προσέγγιση για τον κόσμο του χορού τότε, στα τέλη της δεκαετίας του 80' και τις αρχές του 90'. Ο Κωνσταντίνος Μίχος πρότεινε την τεχνική αυτή, το άγγιγμα και τον αυτοσχεδιασμό σαν τρόπο έκφρασης, διδασκαλίας και μέσο για τη δημιουργία σύνθεσης στις χορογραφίες του με την ομάδα χορού "Λάθος Κίνηση". Εκτός από μαθήματα, οργάνωσε jam και το πρώτο ECITE (διεθνές συνέδριο των δασκάλων του CI, το 1993) στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, την ίδια εποχή, η Χριστίνα Κλεισιούνη ξεκίνησε να διδάσκει CI/αυτοσχεδιασμό και συνειδητή κίνηση. Εκπαίδευσε τόσο χορευτές όσο και ερασιτέχνες, δημιουργώντας σταθερές ομάδες με σκοπό να αλλάξει η αντίληψη για τον σύγχρονο χορό-να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την αξία αυτής της δουλειάς που στηρίζεται στη συνειδητότητα και στην ελεύθερη κίνηση σαν τρόπο εκγύμνασης, έκφρασης αλλά και θεραπείας. Εστίασε στην έρευνα της κίνησης μέσα από τις τεχνικές release. Παράλληλα οργάνωνε παραστάσεις δομημένου αυτοσχεδιασμού και Contact Improvisation με την Ομάδα χορού Έλιξ. Αμφότεροι, έχοντας εκπαιδευτεί στην Ν.Υόρκη, έφεραν χορευτές/δασκάλους από τη διεθνή κοινότητα οργανώνοντας σεμινάρια, jam, παραστάσεις και συνέδρια. Με τα χρόνια, η κοινότητα άλλαξε, γεννήθηκαν περισσότεροι χορευτές και δάσκαλοι της τεχνικής στη χώρα.»
Κείμενο: Χριστίνα Κλεισιούνη.
...........


Σε αυτή την πρώτη συνάντηση είναι καλεσμένοι όλοι οι δάσκαλοι του C.I. που διδάσκουν στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια .

Συμμετέχουν: Βερονίκη Βέλλη, Κωνσταντίνος Γεράρδος, Ελένη Γκιούρα, Μαρία Γοργία, Τίμος Ζέχας, Χριστίνα Κλεισιούνη, Μαριάννα Μακρή, Ερμής Μαλκότσης, Τέτη Νικολοπούλου, Πολυτίμη Πατάπη, Γωγώ Πετραλή, Νίκη Στεργίου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Νίκος Νικολακόπουλος

Κόστος συμμετοχής για το jam : 7 ευρώ
Στις παρουσιάσεις των αυτοσχεδιασμών η συνεισφορά είναι ελεύθερη.

Θέατρο «Άκης Δαβής» πρώην «Αλκμήνη», Αλκμήνης 8 Πετράλωνα (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Πληροφορίες – κρατήσεις:
6932996876, 6974474602

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: