Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

3 ερωτήσεις για το contact improvisation

.


Τι είναι το contact improvisation; Πρόκειται για μια τεχνική που αναπτύχθηκε για να μπορούν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή, να κινούνται με ροή; Ή πρόκειται για έναν βιωματικό χορό ανάμεσα σε δυο παρτενέρ σε επαφή, ο οποίος απαιτεί εμπιστοσύνη και παράδοση; Το contact improvisation είναι απλά ο αυτοσχεδιαστικός χορός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται σε επαφή και παίζουν εξερευνώντας τις φυσικές δυνάμεις που ελέγχουν την κίνησή τους.


Και τι προσφέρει το contact improvisation; Βιωματική γνώση του σώματος, ενδυνάμωση των βαθύτερων στιβάδων των μυϊκών ιστών, ευλυγισία, συνειδητοποίηση του χώρου και των σχέσεων που αναπτύσσονται με τους άλλους, ξύπνημα της δημιουργικότητας, άνοιγμα των αισθήσεων.


Πως αναπτύσσεται ένα μάθημα contact improvisation ; Η δομή σε ένα μάθημα contact improvisation είναι ελεύθερη και επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση δάσκαλου – μαθητών. Η αρχή γίνεται σε έναν κύκλο όπου οι συμμετέχοντες μοιράζονται τα θέματα που τους κινούν το ενδιαφέρον και το κλείσιμο/τέλος γίνεται πάλι στον ίδιο κύκλο όπου μοιραζόμαστε την εμπειρία και τα νέα θέματα που προέκυψαν. Ανάμεσα στους δυο αυτούς κύκλους οι οδηγίες στοχεύουν στην σωματική και νοητική χαλάρωση, στην κατανόηση και την εξάσκηση της τεχνικής, στην ενδυνάμωση και την γνώση της δομής και της λειτουργίας του σώματος, στην έρευνα της επίδρασης που έχουν φυσικές δυνάμεις όπως η βαρύτητα, η ορμή, η φυγόκεντρος, στο σώμα, στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της αίσθησης ασφάλειας, στο ζωντάνεμα των αισθήσεων και τελικά στην ενεργή παράδοση στην ροή.


Μαθήματα contact improvisation δίνει η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου κάθε Πέμπτη βράδυ στη σχολή χορού της Χάρις Ανταχοπούλου.


Σύντομο βιογραφικό: Η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορεύτρια αυτοσχεδιασμού. Διδάσκει contact improvisation τα τελευταία 5 χρόνια. Σαν ηθοποιός επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο πειραματικό θέατρο και συνεργάζεται με την ομάδα Nova Melancholia. Δημιουργεί παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής κίνησης με την ομάδα 3=4.


Κάθε Πέμπτη στις 20.30 – 22.30 στη σχολή της Χάρις Ανταχοπούλου, Καπ. Πετρούτσου 5-7, Αμπελόκηποι (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι).

Κόστος μαθήματος: 10 ευρώ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932996876

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: