Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Εκδήλωση για τον Christoph Schlingensief

.

Εκδήλωση προς τιμήν του Γερμανού καλλιτέχνη Christoph Schlingensief, o οποίος πέθανε πρόωρα πέρυσι σε ηλικία 50 ετών, πραγματοποιείται στο Goethe Institut.

Η εκδήλωση αποτελεί συνεργασία μεταξύ Athens Biennale 2011 Μονόδρομος και Institute for Live Arts Research.

Ο Christoph Schlingensief έχει ασκήσει κριτική στη στάση του θεατή απέναντι στην τέχνη, τόσο έντονη όσο κανένας άλλος σύγχρονος καλλιτέχνης. Ο Schlingensief βγάζει το θεατή από την παθητική στάση του παρατηρητή και αξιώνει απ’ αυτόν όχι μόνον μια αισθητική, αλλά μια ηθική και πολιτική αντιμετώπιση της τέχνης. Οι θεατές μετατρέπονται έτσι σε δρώντα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ευθύνες.
Η συνειδητοποίηση αυτής της ευθύνης – τρόπο τινά ως «μονόδρομου» της ατομικής ύπαρξης – είναι ίσως ό,τι πιο επίκαιρο έχει να προσφέρει η τέχνη του Christoph Schlingensief.

Παρουσίαση
Kai van Eikels: «Εξάσκηση στην ανεκτικότητα της αμφισημίας! Σκέψεις για το έργο του Schlingensief», με υλικό και συζήτηση.
Ο Kai van Eickels είναι φιλόσοφος και επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Προβολή της ταινίας «Έξω οι ξένοι! – Το κοντέινερ του Schlingensief», του Paul Poet, με τους Christoph Schlingensief, Einstürzende Neubauten, Elfriede Jelinek κ.ά.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης προς τιμήν του Christoph Schlingensief, θα παρουσιαστεί μια περφόρμανς με τίτλο "Public Enemies", που αποτελεί προσπάθεια επικοινωνίας με τις δημιουργικές μεθοδεύσεις και αρχές του Γερμανού καλλιτέχνη.
Για τον σχεδιασμό και τη σκηνοθεσία συνεργάστηκαν οι Ντόρα Οικονόμου, Μάνος Τσιχλής και Βασίλης Νούλας.
Συμμετέχουν οι Δημήτρης Πλειώνης, Άρης Σιαφάς και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

Γερμανικά/Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Αthen,
Ομήρου 14-16, τηλ. 210 36 61 000

Είσοδος ελεύθερη


(Εικόνα από το έργο του
Christoph Schlingensief "Der König wohnt in mir")
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: