Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Ο Καπετάν Φρη ( μέρος 2ο )


Η μοναξιά θέλει παρέα κι ακόμα κι ένας κοπρίτης δεν μας ξεχνά όταν τα ξερατά μας χύνονται στον αέρα , γι αυτό κι ένα φύκι βρέθηκε να του γλύψει το πόδι , και μετά πήρε θάρρος και του το αγκάλιασε . Σ' αυτήν την κοινωνία των νεκρών φυκιών η ψυχή δε χάνεται παρά μόνο αν η παρέα των ψαριών που τα κατοικεί , κρυφτεί στου θανάτου την χάψη , ξέρετε... εκεί που τσιτσιρίζουμε μικρές λιχουδιές με μιά σαλάτα από δίπλα . Το κήτος , σημειώνω , χάβει ότι βρει , παρέα θέλει ο εκτοπιστής του πελάγους , ο κίνδυνος . Επίσης τα φύκια ζουν γιατί έχουν ρίζες βαθειές , κατάγονται από κάτι έντονους πόνους που εξεγείρονται μ' έναν πήδο στον γκρεμό . Ζουν σε κοινωνίες με συνοχή , ο ένας κάνει του γείτονα τα τερτίπια , όλοι μαζί συνενοούνται και βρίζονται , γι' αυτό ακόμα ένας φύκος φίλησε για αρχή και μετά ξαπλώθηκε στο άλλο πόδι του Φρη . Αυτός αισθάνθηκε γαλήνη μα έψαξε για μιά φωνή ανθρώπινη ή κάποια γήινη κραυγή , σύμβολο ζητούσε για τη σωτηρία του . Εν τω μεταξύ τα φύκια το ένα μετά το άλλο αγκάλιαζαν φιλούσαν μπλέκονταν ερέθιζαν το όργιο των αχαμνών του , γιατί και οι ήρωες των πειραματικών παραμυθιών έχουν αχαμνά , κι ας μη ντρεπόμαστε , λέγονται κι αρχίδια όπως , αρχίδια της οκάς... ο λιλιπούτειος μαθητής θα τιμωρηθεί γι' αυτό... Αίσχος !

Τα φύκια μη έχοντας τι άλλο να κάνουν , τον μάλαζαν σαν πλαστικό χερουβείμ , κι αυτός εξωθώντας τη φωνή κραύγασε...

- Θέλω μία προσευχή... θέλω μία προσευχή .


... τότε μία θεούσα νεράιδα , γέννημα στομαχικού καταπραϋντικού διαλύματος , ξύπνησε , και μιας και ήταν κουφή , εθαύμασε την ορμή , τη μεταδιδόμενη παλμική παράκληση . Το υπερπέραν , σκέφτηκε , με καλεί , ας βελτιώσω το κύτταρο για να βελτιωθεί το σύστημα , και είχε δίκιο , γιατί μ' αυτή την θαρραλέα έξοδο στον χλωμό ορίζοντα του κήτους , ετακτοποίησε όχι μόνο το γραμμένο του Καπετάν Φρη , μα και μιας ολόκληρης γενιάς αναγνωστών την περιέργεια .

- Ποιός , ποιός... εσύ...;

Ο Φρη είχε τώρα ανοίξει τα πόδια του σαν γυναίκα... τα φύκια είναι αισχροί προσδιοριστές του σκότους της φύσης...

- Θες να σωθείς... αν θες να σωθείς , θα σε μεταμορφώσω σ' αυτό που θα υποδεχτεί σαν στρώμα , μιά βασίλισσα θεά... αυτές οι ποιοτικές γυναίκες υπάρχουν παντού μα απογοητεύονται από τους άσφαιρους άντρες . Ο προορισμός μιάς τέτοιας γυναίκας είναι να παρουσιάσει μιά κόρη που θα δώσει σ' έναν τυχερό , να λύσει ένα μυστήριο... μα ο άντρας ψάχνει την ευκολία , ένα χρυσόμαλλο δέρας... εξάπτεται... το θηλυκό χάνεται... πετάει μόνο.

- Φοβάμαι ό,τι είναι κλειστό , ό,τι είναι μυστικό . Τη λατρεία μου θέλω να τρέξω στο κορμί αυτής της γυναίκας , αν την αγαπήσω... θα την αγαπήσω ;

- Θα την αγαπήσεις γιατί θα την σώσεις , θα σε αγαπήσει γιατί θα σωθεί . Θα ξυπνήσει μέσα στον χώρο των συναισθημάτων , θα ξυπνήσει μέσα στην μεταμορφωμένη σου αγκαλιά , αυτή που ξέχασες πλέοντας και φουσκώνοντας τα στήθη τόσα χρόνια .

- Και τι θα την σπρώξει στην αγκαλιά μου ;

- Μην είσαι εγωιστής . Η φυσική βαρύτητα της καρδιάς , σαν μεταφρασμένη μελαγχολία , ολοκληρώνει την απόφαση της αυτοκτονίας , το ένα βήμα .

- Και πως ο χρόνος θα δέσει με το χώρο ; Τα πρόσωπα χάνονται μέσα στον ατέλειωτο ρυθμό των παρεξηγήσεων...

- Καπετάν Φρη , τώρα που είσαι εξαρτημένος απ' το ξεροβολιό του κήτους , φυλακισμένος , ρωτάς να μάθεις όσα τόσα χρόνια πλέοντας ξέχασες . Θα χρειαστείς άλλο τόσο χρόνο , υπόγεια ξαπλωμένος , βαρετά αγκυροβολημένος , ατάξιδος να μείνεις . Θα γνωρίσεις πολλές κατακόρυφες πτώσεις , μα μόνο μία θα ανθίσει... δεν έχεις άλλη επιλογή , τώρα ευκαιρείς να χαρείς την άυπνη κίνηση... ο πόθος μεταμορφώνει...

Έτσι ο Φρη , έξυπνος και πονηρός , γυναικών ωτακουστής , θέλοντας γυναίκα , έστησε καρτέρι και φύκους φέρων , έγινε φύκος ελαφρύς . Με τον βαρετό χρόνο συντροφιά μιά θαλασσοταραχή ελάξευσε το κήτος , άνοιξε η δίοδος του θανάτου και μ' ένα βογγητό ξεβράστηκε ο πληθυσμός μίας χαμένης κι άχρηστης ζωής... φύκια και σκουπίδια . Ο φύκος του Καπετάν Φρη ταξίδεψε ζητιάνος καιρό . Περιφρόνησε τον εαυτό του βλέποντας στα μάτια των παλιών συντρόφων ψαράδων την αδιαφορία και την σιχασιά... στην πραγματικότητα ποιός ασχολιόταν !

4 σχόλια:

3 parties a day είπε...

Τη γνώμη μου για τον καπετάν Φρη στην είχα πει. Τότε... Εξακολουθεί να ισχύει...

Despoina Chatzipavlidou είπε...

θα ήθελα να είχα γράψει κάτι καινούργιο αλλά δεν γίνονται όλα... ήδη είναι πολλά

panoptis είπε...

καλημέρα και καλή εβδομάδα...
πότε θα έρθει το 3ο μέρος;

Despoina Chatzipavlidou είπε...

panopti βιάζεσαι