Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Συναντήσεις Contact Improvisation - 2ος κύκλος - με την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

.


Συναντήσεις Contact Improvisation
(2ος κύκλος)

Με την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου


Τι είναι το contact improvisation; Πρόκειται για μια τεχνική επαφής δυο σωμάτων που κινούνται σε αυτοσχεδιασμό. Οι δάσκαλοι του contact αντλώντας από ένα πλατύ πεδίο εμπειρίας, που αφορά τις τεχνικές release, τις πολεμικές τέχνες, το body work, τον διαλογισμό, τις παραστατικές τέχνες κ.ά. ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της αντίληψης του σώματος και του χώρου, της εμπιστοσύνης και της παράδοσης στην ροή, της φαντασίας. Υποστηρίζουν την σωματικότητα και την ελευθερία επιλογών στο διάλογο με τον άλλον, την αναγνώριση και την μεταμόρφωση των patterns. Μέσα απ΄την εξερεύνηση των φυσικών δυνάμεων, των αισθήσεων και των ποιοτήτων κίνησης , το Contact Improvisation συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται, διατηρώντας σύνδεση με τις εξελίξεις στο σύγχρονο χορό και την performance, προσφέροντας έτσι ένα πεδίο γνώσης χωρίς περιορισμούς.

Το Contact Improvisation προσφέρει βιωματική γνώση του σώματος, ενδυνάμωση των βαθύτερων στιβάδων των μυϊκών ιστών, ευλυγισία, συνειδητοποίηση του χώρου και των σχέσεων που αναπτύσσονται με τους άλλους, ξύπνημα της δημιουργικότητας, άνοιγμα των αισθήσεων.


Η πρόθεση των συναντήσεων αυτών, είναι η δημιουργία μιας ομάδας άσκησης και έρευνας πέρα από το γνωστό σχήμα ενός μαθήματος και της δεσμευτικής σχέσης δασκάλου-μαθητή, με στόχο, την υποστήριξη της προσωπικής ελευθερίας του ασκούμενου και της πρωτογενούς περιέργειας για εξερεύνηση. Μετά τον επιτυχημένο 1ο κύκλο και την δημιουργία μιας αρχικής ομάδας ανθρώπων που θέλουν να εξερευνήσουν το contact improvisation, αποδεχόμενοι το γεγονός ότι όποια σπουδή απαιτεί την δημιουργία σταθερών όσο και ανοικτών πλαισίων επικοινωνίας για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια και τελικά η ίδια η ελευθερία, συνεχίζουμε με έναν 2ο κύκλο 5 συναντήσεων για να εμβαθύνουμε στο υλικό και στις δεξιότητες που χρειαζόμαστε. Βάζουμε στόχο μια κοινή παρουσίαση ή δράση μέσα στην νέα χρονιά.

Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει εκτός των συναντήσεων στον χώρο του ΑΚΙΝ, και συναντήσεις σε ανοιχτό χώρο (για όποιον το επιθυμεί) που ορίζονται κάθε εβδομάδα ανάλογα πως το επιτρέπει ο καιρός.

Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας του C.I. . Ευπρόσδεκτοι όλοι.




Σάββατο 5, 12, 26 Ιανουαρίου και 2, 9 Φεβρουαρίου

Ώρα: 15.30 – 17.30

Κόστος: 30 ευρώ οι 5 συναντήσεις.
Δυνατότητα drop in για μάθημα γνωριμίας: 10 ευρώ

Studio AKIN, Σαρρή 14, Αθήνα (Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο)


Τηλ. Επικοινωνίας: 6932996876
e-mail: desapoin@otenet.gr



Βιογραφικό: Η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορεύτρια αυτοσχεδιασμού. Διδάσκει Contact improvisation από το 2005. Με την δουλειά της στοχεύει στην έκφραση της προσωπικής ελευθερίας, γειώνοντας - συνειδητά και χωρίς όρια - στο σώμα, κάθε άλλη ψυχική ή πνευματική παρόρμηση που προκύπτει κατά την δημιουργική διαδικασία.
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην σχολή του Λ. Σταυράκου, και υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι του Άκη Δαβή. Ασκήθηκε στο σύγχρονο θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό από την Ρούλα Πατεράκη, και με την Μίρκα Γιεμεντζάκη μελέτησε την σχέση σώματος και φωνής.
Μαθήτευσε δίπλα στην Χριστίνα Κλεισιούνη πάνω σε τεχνικές release, συνειδητή κίνηση, αυτοσχεδιασμό και contact improvisation. Παρακολούθησε σεμινάρια των Daniel Lepkoff (C.I.), Nita Little (C.I.),
Charlie Morrissey (C.I.), Kitt Jonson (Αυτοσχεδιασμός), Andrew Harwood (C.I), Ka Rustler (B.M.C.), Prapto Sunyama (Συνειδητή Κίνηση), Baris Mihci (axis syllabus) κ.ά. Εκπαιδεύτηκε στην Authentic Movement (3ετές πρόγραμμα) από την Ελένη Λεβίδη.
Είναι μέλος της ομάδας «Nova Melancholia». Παραστάσεις των τελευταίων χρόνων είναι: «Κότες και ψύλλοι», «Εκτοπλάσματα», «Εκκρεμότητα», «Ωδές στον Πρίγγιπα», «Ο Νεκρός» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016), «Τα Χρόνια της Αθωότητας» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2017) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα. Επίσης συμμετείχε μαζί τους στο Φεστιβάλ Αθηνών 2009 με το «Habemus Papam» σε σκηνοθεσία Μανώλη Τσίπου και  2017 με τα «Θερμά Θαλάσσια Λουτρά».
Έχει συνεργαστεί με την ομάδα «Σημείο Μηδέν» στις παραστάσεις «Βόυτσεκ» (Θέατρο Άττις) και «Σωφρονιστική Αποικία» (Φεστιβάλ Αθηνών 2014) σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.
Έχει παίξει στην ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη "Κλέφτης ή η πραγματικότητα" όπου ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Β' γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2001.
Δημιουργεί παραστάσεις κινητικού αυτοσχεδιασμού και Αυθεντικής κίνησης με την ομάδα "3=4" και συνεργάστηκε ως χορεύτρια με την ομάδα «Έλιξ» σε παραστάσεις contact improvisation.
Χορογράφησε για το θέατρο "Εντροπία" την παράσταση "Cut project" σε Βερολίνο και Αθήνα (2009-2010) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος (ECF).
Σκηνοθέτησε την θεατρική ομάδα των οροθετικών ανδρών κρατουμένων στις Φυλακές Κορυδαλλού και  δημιούργησε μαζί τους την παράσταση «Το Κουτί»».




Δεν υπάρχουν σχόλια: