Τρίτη 25 Μαΐου 2010

30... Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της.


"Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της" - "The cook the thief his wife & her lover", 1989
Πίτερ Γκριναγουέϊ


















Εν έτη 1990 στο κατάμεστο "opera" θυμάμαι 3 λιποθυμίες θεατών στην θέα της τελευταίας σκηνής αυτού του αριστουργηματικού εικαστικού δράματος που σαν κάθε αριστούργημα μπορεί παράλληλα με την εικαστικότητά του να ασκεί κριτική στον αδηφάγο κόσμο μας προειδοποιώντας μας για τις κανιβαλικές διαθέσεις της όποιας εξουσίας. Η ταινία μας θυμίζει την σκληρή ομορφιά που υπάρχει σε όλες τις όψεις των πραγμάτων και στον απίθανο συνδυασμό τους. Μπορώ να πω ότι ο Γκριναγουέι είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης ! Οι ταινίες του σημάδεψαν κυριολεκτικά το γούστο μου και τις επιλογές μου... Πραγματικά μου λείπει το κινηματογραφικό ανάλογό του σήμερα.

.

5 σχόλια:

χαρη είπε...

έχεις απόλυτο δίκιο
φοβερός σκηνοθέτης - και εικαστικός!
είχα δει και την έκθεσή του -

(είναι απ' αυτές τις περιπτώσεις που η ταινία είναι δικιά του από την αρχή μέχρι το τέλος...κάτι σαν τον μπέργκμαν λέω εγώ...(αν και με τελείως άλλη φιλοσοφία...)

Despoina Chatzipavlidou είπε...

δεν θα γίνει ποτέ αγαπητός σαν τον Μπέργκμαν... τον είδα φέτος στις "νύχτες πρεμιέρας" που παρουσίαζε την νέα του ταινία. ο άνθρωπος είναι μια "αναρχική διάνοια"... η ιδιαιτερότητά του δεν θα μιλήσει ποτέ σε "όλους"... αν κι αυτό περνά και ελέγχεται από την κριτική... από κάποιους που ούτε το ταλέντο ούτε και την ψυχή (αν και αυτό δεν είναι ακριβώς το ταλέντο;...) έχουν για να κατανοήσουν και να ασχοληθούν μαζί του. αλλά δεν πειράζει, έτσι ίσως στα μάτια μου να γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός :)
θα επανέλθω και με άλλη του ταινία.

χαρη είπε...

αναρχική διάνοια : ακριβώς! (πώς να γίνει "δημοφιλής" έτσι)

panoptis είπε...

αναρωτιέμαι αν έχει πεχτεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση.
δε νομίζω!!!

Despoina Chatzipavlidou είπε...

ναι παραδέχομαι ότι ένα κριτήριο δημοφιλίας είναι η προβολή στην tv... αλλά εδώ δεν θέλω να βλέπω αυτή την λέξη.